Alcohol en borstkanker
Alcohol en borstkanker: glas halfvol of halfleeg?
Wist je dat alcohol een risicofactor is voor borstkanker, voor vrouwen én mannen? Te veel alcohol drinken is uiteraard geen goed idee, maar ook matig alcoholgebruik heeft een invloed op je gezondheid. Dat bewijst wetenschappelijk onderzoek.
Genieten van een glaasje kan, maar weet dat alcohol meer met je lichaam doet dan je weet. Daarom stelt de Belgische richtlijn dat je het best niet meer dan 10 eenheden alcohol per week drinkt. Eén eenheid is goed voor een pintje, glas wijn of shot sterkere alcohol. Maar zelfs een paar glaasjes wijn per week verhogen je risico op borstkanker al lichtjes. En hoe meer je als vrouw drinkt, hoe sterker dat risico stijgt.
Calorieën en oestrogeen zijn de boosdoener
Maar waarom heeft alcohol zo’n effect op borstkanker? Een hoofdrol is weggelegd voor de calorieën die in alcohol schuilen. Drinken levert je weinig voedingsstoffen en veel calorieën op, waardoor je gewicht stijgt. En overgewicht is net gevaarlijk voor borstkanker: het doet het oestrogeengehalte in je bloed stijgen, en dat hebben wetenschappers gelinkt aan een verhoogd borstkankerrisico.
Maar ook los van overgewicht vormt alcohol een risicofactor. Het beïnvloedt namelijk rechtstreeks je oestrogeenproductie. Foliumzuur zou volgens sommige studies de negatieve invloed van alcohol terugdringen. Je lichaam heeft de stof nodig om DNA te kopiëren en te herstellen. Maar alcohol vermindert het foliumzuurgehalte in je bloed, waardoor fouten in de celdeling waarschijnlijker worden. En dat kan kwaadaardige tumoren doen ontstaan.
Geen of minder alcohol is de boodschap
Susan Hankinson, professor aan de Harvard Medical School, gaf onze Amerikaanse zusterorganisatie Susan G. Komen volgend advies mee: “Dat alcohol een risicofactor is voor borstkanker is zeker. Tot we meer weten over het mechanisme hierachter, en ontdekken hoe we het verhoogde risico door matig alcoholgebruik kunnen uitvlakken, is het belangrijk dat je je bewust bent van de risico’s.”
Bron: Think Pink